企業入駐
全部
文章
視頻
旅行報名
招聘信息
有方服務
按發布時間
按瀏覽量
按收藏量
條搜索結果
暫無數據

很抱歉,沒有找到 “” 相關結果

請修改或者嘗試其他搜索詞

登錄
注冊
忘記密碼
其他登錄方式
返回
忘記密碼
確認修改
返回
請登錄需要關聯的有方賬號
關聯新賬號
關聯已有賬號

粗礪而明快:海頓空間 / 謎舍設計工作室

粗礪而明快:海頓空間 / 謎舍設計工作室
編輯:李敏(實習生);校對:崔婧 | 2019.09.27 19:06
海頓空間???北京銳景攝影

設計單位? 謎舍設計工作室

項目地點? 中國北京

設計面積??260平方米

建成時間??2019年9月


 

海頓空間位于北京市朝陽區的一處廠房,是一個復合型文化空間。空間使用者是一家創意機構,推崇自由而藝術的工作生活方式。設計師著力于通過靈活的空間形態應對不同的使用場景,使人在空間中的行為模式具有多種可能性。

Haydn Space is a complex cultural space that is located in a factory in Chaoyang District, Beijing. The owner is a creative organization and they advocate a free and artistic working life style. Nazodesign focuses on presenting flexible spatial forms to cope with different scenarios, and makes people has many possibilities for behavior patterns in this space.

 

海頓空間???北京銳景攝影

項目一層主要用于溝通交流。空間中使用了大面積的暖白色材質,水泥涂料對墻面、地面和天花進行噴涂,顆粒感肌理表面營造出粗礪卻不失溫暖的空間氛圍。

The first floor is mostly the functional attribute of communication. Nazodesign uses a large area of warm white cement paint to spray walls, floors and ceilings. The surface with granular sensation creates a rough but warm space atmosphere.

 

暖白色墻面???北京銳景攝影
一層平面圖???謎舍設計工作室

一層空間設計對三個外窗所在的墻體立面進行了包裹處理。這面近700毫米厚的墻體除了具有安放水暖設備、儲存收納功能外,三個外窗區域也成為一層公共空間中為數不多的個人空間。大尺度的窗臺面滿足個人使用,人們可以坐在上面享受私人時光。

Nazodesign wraps the facade of the wall with three windows. The wall with a thickness of nearly 700 mm perfectly satisfies the functions of storage and the placement of water heating equipment. The three outer window areas also become the "personal space" with a certain sense of exclusivity in the public space on the first floor. Large-scale windowsill allows users to use freely in this single space in different postures.

 

三個外窗區域???北京銳景攝影

一層的衛生間入口是一個類拱形空間,以自由的形態柔化了整體的空間氛圍。衛生間墻面使用細條磚裝飾,增加空間的細節的同時營造出潔凈感。

Nazodesign designs the bathroom area as a arch space and softens the overall space atmosphere in a free form.The bathroom wall is decorated with thin bricks, which increases the details of the space and creates an atmosphere of cleanliness.?

 

衛生間區域???北京銳景攝影

在一層的角落處,設計師設置了一個非常私密的影音空間。這個空間整體通過木飾面包裹,極為純粹。入口立面設有移動滑門,開放與封閉的狀態可自由切換。

A very private video and audio space is set up in the corner of the first floor. The whole space is wrapped in wooden material, which creates a very pure spatial experience. The facade is equipped with mobile sliding doors, which can freely switch the open and closed states.

 

私密的影音空間???北京銳景攝影

在一、二層空間的連接區域,設計師插入了一個近6米高的巨大黑色樓梯盒子,并刻意露出了盒子底部由樓梯踏步形成的鋸齒圖形,與下面的混凝土吧臺及臺階形成很好的視覺呼應。雕塑般黑色盒子的介入增強了空間的戲劇感,標志著由一層步入二層空間節奏的變化。

Nazodesign connects the first and second floor with a huge black staircase box nearly 6 meters high, and deliberately reveals the zigzag figure at the bottom of the box due to staircase steps, which forms a good visual echo with the concrete bar and staircase below. The introduction of sculptural black boxes enhances the dramatic sense of the first floor and indicates the upcoming change of space rhythm from the first floor to the second floor.

 

黑色樓梯盒子???北京銳景攝影

樓梯黑盒子內部照明被降到最低,設計師希望通過巨大的體量及較暗的光線條件,塑造出未知、神秘的空間狀態,引發人們對二層空間的好奇心。

The illumination inside the black box has been lowered to the lowest. Nazodesign hopes to bring some unknown and mysterious psychological experience to people through the huge space and the darker light, in order to make people curious about the space of the second floor.

 

黑色樓梯盒子???北京銳景攝影

二層屋面做單坡處理,并插入天窗。天窗帶來了極佳的采光,這樣明亮開放的空間與一層相對私密的空間風格截然不同。

The roof of second floor is designed as a pentroof, and the design of skylight brings excellent lighting.The bright and open space is completely different from the intimate space atmosphere of the first floor.

 

二樓單坡屋面???北京銳景攝影
二層平面圖???謎舍設計工作室

天窗下被置入了一個玻璃盒子,盒子內部鋪滿了戶外庭院的碎石。使得這個室內空間成為具有戶外體驗的玻璃庭院。

Nazodesign places a "glass box" under the skylight. The inside of the box is covered with rubblefrom the outdoor courtyard,which creates a glass courtyard with outdoor experience in the indoor space.

 

天窗下的玻璃盒子???北京銳景攝影

二層局部地面被改造為鋼化玻璃樓板,透明的材質對于常規的一、二層空間分隔起到了緩沖作用,創造出曖昧的共享空間。人們身處不同空間界面,也能感知到彼此。

Part of the ground on the second floor has been transformed into glass floors. Transparent materials play a buffer role in the conventional separation of the first floor and second floor. Although people are on different floors, they can perceive each other. The ambiguous shared space relationship is also created.

 

二層局部地面使用鋼化玻璃樓板???北京銳景攝影

通過材質、空間高度的變化塑造多元、可流動的空間感,是二層空間設計的主要概念。空間中的混凝土地臺、木質地臺、玻璃樓板、混凝土長椅、黑盒子頂面等不同標高的構件,極大程度地豐富了二層空間的垂直向體驗,也將整體的空間狀態由黑盒子造成的垂直感轉換為水平感,人可以在不同的構件上自由活動。

The concrete platform, wooden platform, glass floor, concrete bench and black box have greatly enriched people's experience in the vertical dimension of the second floor, and also transform the overall spatial state from the vertical sensation caused by the black box to the horizontal sensation. People can move freely on different components. The multiple and flowing spatial experience brought about by the change of material and height is the concept that nazodesign wants to express in this space.

 

人可以在不同的構件上自由活動???北京銳景攝影

剖面圖???謎舍設計工作室

二層空間的工業建筑痕跡被妥善保留并做清潔處理,同時搭配白色和水泥色作為空間主色。設計師通過平面構成的方式對空間中每個立面的顏色、肌理、比例進行梳理研究,希望打造出具有幾何秩序感的多表情空間形態。

The Industrial traces of second floor are properly preserved .White and the color of cement are the main colors of the space. Nazodesign organizes and studies the color, texture and proportion of each fa?ade of space by the way of plane formation, hoping to create a multi-expression spatial form with a sense of order just like geometric figures.

 

二層空間???北京銳景攝影

完整項目信息

項目名稱:海頓空間

建筑面積:260平方米

建成時間:2019年9月

設計單位:謎舍設計工作室

設計團隊:田少寅、曾煜嫻、瀧澤洋一、郭益克、張青、黃凱峰

施工團隊:北京上東建筑裝飾工程有限公司

攝影:廣松美佐江、宋昱明 / 北京銳景攝影

 


 

版權聲明:本文由謎舍設計工作室授權有方發布,歡迎轉發,禁止以有方編輯版本轉載。

投稿郵箱:[email protected]

關鍵詞:
海頓空間
謎舍設計工作室
0
參與評論
熱門標簽
中國空間研究計劃
史建
建筑師在做什么
建筑師訪談
建筑講座
有方招聘
行走中的建筑學
王大閎
訂閱有方最新資訊
江西时时哪里购买