企業入駐
全部
文章
視頻
旅行報名
招聘信息
有方服務
按發布時間
按瀏覽量
按收藏量
條搜索結果
暫無數據

很抱歉,沒有找到 “” 相關結果

請修改或者嘗試其他搜索詞

登錄
注冊
忘記密碼
其他登錄方式
返回
忘記密碼
確認修改
返回
請登錄需要關聯的有方賬號
關聯新賬號
關聯已有賬號

佳客里公寓改造:多元社區 / 墨照建筑設計事務所

佳客里公寓改造:多元社區 / 墨照建筑設計事務所
編輯:李敏(實習生) | 2019.09.29 13:54
改造后的建筑外觀???張超

設計單位??墨照建筑設計事務所

項目地點? 深圳寶安區全至科技創新園

建成時間??2018年

建筑面積??10000平方米


 

項目位于遠離市中心的工業園區,改造前的建筑是這個園區的配套宿舍。

The pre-renovation building is a supporting dormitory for the factory in suburban.

 

建筑周邊???張超

由于國家產業升級戰略、勞動力成本和生產成本的增加以及環保政策的實施,低端產業外遷,條件較差的園區宿舍逐漸空置。再加之地鐵交通的建設、市中心高額的住房租金和生活成本的提高,大量白領選擇搬離市中心。同時,這個在粗放式年代下發展的商品住宅,因缺少公共功能而缺乏社區性。

The national industrial upgrading strategy, the increase in labor and production costs, and the implementation of environmental protection policies have led to the relocation of the low-end industries, and those dormitories in bad condition have been gradually vacant. At the same time, the infrastructure of subway transportation, the high housing rent in the city center, and the rising cost of living have caused a large number of white-collar workers to move out to live. Moreover, most commercial residential buildings of extensive development era lack the sense of community due to the deficiency of public programs.

 

改造前的建筑???張超?

基于以上,此項目改造希望提升原有空間的生活品質,創建一個多元的、生活豐富的社區。項目獲得2019年美國建筑大師獎最佳社會住房獎。

The renovation project hopes to not only improve the quality of original space, but also create a diverse and life-rich community.The project won the best award for Social Housing in the 2019 Architecture MasterPrize.

 

改造后的建筑???張超
改造前的外走廊L形宿舍???張超?

原有的10000平方米宿舍由三棟建筑組成:兩棟相同的內走廊平面布局的建筑和一棟外走廊平面布局的“L”形建筑。設計通過在兩棟內走廊的建筑之間設置電梯廳,把兩棟建筑連成一體。利用一體后疏散的聯通性,把其中一個樓梯改造成兩個電梯井。

The original 10000㎡ dormitories have three buildings: two buildings that have the same layout of internal corridors and an L-shape building of external corridor. The two buildings are integrated together by adding an elevator hall between them. One of the stairs is transformed into two elevators due to the connectivity of evacuation after the combination.

 

軸測圖???墨照建筑設計事務所
連體后的B棟電梯廳???張超
B棟公寓電梯廳內部???張超?

連體后的B棟公寓戶型主要是單間,而在更好采光條件的建筑兩端設置了一房一廳和兩房一廳戶型。“L”型外走廊A棟公寓的戶型則是一房一廳。客廳布置在靠外走廊一側,外走廊成為聯系每個居住單元的公共空間。A棟公寓的二層屋頂平臺改造成對外開放的室外籃球場,外走廊也成為觀看籃球的最佳看臺。

The main room type of Block B is single room, and there are one-bedroom units and two-bedroom units at both ends of the building which have better natural lighting conditions. The main room type of Block A is the one-bedroom unit. Living rooms are near the external corridor, making the corridor a public space for connecting each living unit. Meanwhile, the second-floor roof terrace of Block A is transformed into an open outdoor basketball court and the external corridor becomes the best stand for watching a basketball game.

 

A棟和B棟公寓???張超
改造后的屋頂休閑區???張超
A棟軸測???墨照建筑設計事務所

改造前的宿舍布局只滿足休息功能,空間狹小人多。為了擴大室內使用空間,陽臺由外墻出挑鋼結構樓板搭建而成。戶與戶之間的隔墻有紅、黃、灰三種顏色,這些顏色散落點綴著整個立面。遮擋空調室外機的格柵則是由橫豎變化的體系構建而成。

The layout of the dormitory before renovation only meets the sleeping requirement and the space is small and crowded. In order to enlarge the interior space, the balcony made of steel is cantilevered from the concrete structure. At the same time, the partition walls between units have three colors of red, yellow and grey, and these colors are randomly arranged among the facade. And the aluminum gratings that cover outdoor air conditioners change with horizontal and vertical directions.?

 

加建的陽臺構成改造建筑外立面??張超
多樣的格柵類型形成豐富立面???張超

欄桿的形式呼應格柵,由一根根豎向不銹鋼圓管組合。因此整個公寓的外立面改造是由一系列新的功能組件構成。而A棟公寓外走廊一側的立面改造在原有造型的基礎上,增加了垂直格子網和爬藤植物,為外走廊公共空間增添了綠意。

The form of the handrails responds to the gratings and the handrails are a combination of vertical circular tubes made of stainless steel. Thereby, the whole apartment's facade renovation is the result of the construction of a series of new functional components. What’s more, vertical grids and climbing plants are added to the external corridor of Block A on the basis of the existing shape, which brings greenery space to the external corridor.

 

立面細節???張超
A棟外立面改造示意???墨照建筑設計事務所
B棟外立面改造示意???墨照建筑設計事務所

公寓的室內通過人的生活習慣,細致推敲人體尺寸。在較小的室內空間緊湊而有序地布置每一個生活功能:儲藏空間、工作學習空間、休息空間、休閑用餐空間、烹飪空間以及衛生間。空間設計結合了固定家具、活動家具和家電的尺寸,最大限度地利用了空間。此外,通過不同的材料質感以及硬裝和軟裝的顏色搭配,創造出舒適愜意的室內生活氛圍。

By researching people's living habits and human scale, each living program is compactly and orderly arranged in the small interior space, including spaces for storing, studying and working, rest, casual dining, cooking and bathroom. All spaces are designed with the sizes of fixed furniture, movable furniture and household appliances, which can maximize the use of space. Besides, the different material textures and the mix of colors of interior design create a comfortable and pleasant living atmosphere.

 

A棟一居室???張超
B棟單間???張超
B棟兩居室???張超
A棟一居室示意圖???墨照建筑設計事務所
B棟單間示意圖???墨照建筑設計事務所
B棟兩居室示意圖???墨照建筑設計事務所?

除了居住單元的升級改造,A棟公寓的整個二層增設了公共功能:交流大廳、共享廚房、健身空間、視聽休閑、屋頂籃球場、架空活動空間和室外景觀庭院。這些公共空間不僅改善居住條件,而且成為居住社區的凝結劑,豐富居民的公共生活。

Except for the upgrading of living units, the whole second floor of Block A also includes public programs, such as communication hall, shared kitchen, fitness space, audio-visual recreation, roof-top basketball court and outdoor courtyard. These public spaces not only improve the living condition, but also become the cohesion of the community, enriching the residents's public life.

 

共享客廳休閑區???張超

 

設計圖紙 ▽

 

總平面圖???墨照建筑設計事務所
A棟一層商業及工作坊平面???墨照建筑設計事務所
A棟二層公共功能???墨照建筑設計事務所

完整項目信息

項目名稱:佳客里公寓改造

功能:公寓、商業

項目地址:深圳寶安區全至科技創新園

業主:深圳市佳領域實業有限公司

項目設計 & 完成年份:2015 & 2018

建筑面積:10000平方米

設計方:墨照建筑設計事務所

主持建筑師:曾冠生

建筑設計團隊:羅文國、陶俊羽、李可人、張凡、黃宇翔、劉民浩

景觀設計團隊:羅文國、陶俊羽、胡蝶

室內設計團隊:羅文國、陶俊羽 、可人、麥梓韻、劉民浩

標識設計顧問:SURE

主要材料:鋁板、不銹鋼、白橡木

攝影:張超

 


 

版權聲明:本文由墨照建筑設計事務所有方發布,歡迎轉發,禁止以有方編輯版本轉載。

投稿郵箱:[email protected]

關鍵詞:
佳客里公寓改造
墨照建筑設計事務所
0
參與評論
熱門標簽
中國空間研究計劃
史建
建筑師在做什么
建筑師訪談
建筑講座
有方招聘
行走中的建筑學
王大閎
訂閱有方最新資訊
江西时时哪里购买