企業入駐
全部
文章
視頻
旅行報名
招聘信息
有方服務
按發布時間
按瀏覽量
按收藏量
條搜索結果
暫無數據

很抱歉,沒有找到 “” 相關結果

請修改或者嘗試其他搜索詞

登錄
注冊
忘記密碼
其他登錄方式
返回
忘記密碼
確認修改
返回
請登錄需要關聯的有方賬號
關聯新賬號
關聯已有賬號

大理慢屋·極目度假酒店 / IDO元象建筑+重慶合信建筑設計院

大理慢屋·極目度假酒店 / IDO元象建筑+重慶合信建筑設計院
編輯:李敏(實習生) | 2019.09.30 16:58
改造后建筑外觀???存在建筑-建筑攝影

設計單位??IDO元象建筑、重慶合信建筑設計院

項目地點??大理市海東鎮文筆村

建成時間??2017年4月

建筑面積??改造前1110平方米,改造后1785平方米

室內設計??CAS千邁設計


 

 

一、項目背景

 

IDO元象建筑與重慶合信建筑設計院于2015年完成了第一個設計型酒店——大理“慢屋·攬清”。同年,建筑師開始了位于洱海東岸第二個慢屋——“慢屋·極目”的設計。

In 2015, IDO completed the first design hotel (called Munwood Lakeside) in Dali, China, in collaboration with Chongqing Hexin Architectural Design Institute. We played a dual role in that project since we were our own client. We participated in all stages of that project, from planning and site selection to design, construction and operation. In the same year, we started the design of Munwood Panoroma, which is the second hotel of Munwood series, located on the east bank of Erhai Lake. The feedbacks received from guests on Munwood Lakeside gave us references and impetus to approaching the design of this project.?

 

周邊環境???IDO元象建筑

由于“慢屋·攬清”源自“清晨,臥于床榻可觀洱海日出”,為了使客人獲得不同的體驗,“慢屋·極目”的選址關鍵詞選定為“日落”,選址于海東鎮的文筆村。此地呈現出典型坡地聚落的特征,依山傍水,對岸正對著蒼山、古城與三塔,這里是整個洱海環線上可飽覽“蒼洱全景”的最佳位置。項目取名“極目”,以場地視線極佳,適合“極目遠望”而得,英文名 “Panorama” 更是暗合了“蒼洱全景”的畫面感。

Considering that Munwood Lakeside enables guests to enjoy sunrise on the bed, we hoped to create a different experience for them in Mundwood Panorama, and so took "sunset" as the key word for choosing the site. Finally we decided to locate the project in Wenbi Village of Haidong Town, which directly faces the Cang Mountain, Dali Ancient City and Three Pagodas of the Chongsheng Temple and is a perfect position to have a panoramic view of Erhai Lake. We named the hotel "Panorama", indicating that it provides an open view to the surrounding landscape.Wenbi Village features a cluster of architectures on a sloping land.?

 

蒼洱全景???IDO元象建筑
建筑與村落???梁小龍
區位圖???IDO元象建筑

慢屋最終選定在山腳下及半坡上兩戶不同標高的院子,占地約兩畝半,場地豎向高差近四層。基于項目低造價的改造原則,“輕介入”的改造方式便自然成為了建筑師的選擇,適度改造的方式使建筑更和諧地融入于原村落環境之中。

We selected two local dwellings with yards for building the hotel. Covering a land area of 1,666 sqm in total, the original two architectures are respectively situated on the foot and middle of the slope, with a big elevation difference that is nearly the height of four storeys. Based on the principle of low-cost, we chose to work on the transformation via "subtle interventions", so as to better let the architectures blend with the built environment of the village.

 

改造策略示意???IDO元象建筑

 

二、適度改造與秩序重塑?

 

設計首先對上下院功能空間進行了重新組織。下院的改造在原有二層磚混結構農宅屋頂上加建第三層作為客房,同時新建了一處呈L型的單層鋼結構建筑與原有農宅圍合成院落空間,同時置入了餐廳和接待功能。

We firstly rearranged the functional spaces of the two original buildings — the upper block and lower block. The lower block is formerly a two-floor farmer's house, constructed with bricks and concrete. We added a third floor to its roof to accommodate guest rooms. Besides, we also built a L-shaped steel-structured volume on the ground, which encloses a courtyard-like space with the building already existed and functions as the reception & dining area.

 

軸側圖? ??IDO元象建筑
下院餐廳室內 ?存在建筑-建筑攝影
下院餐廳及內院? ?梁小龍

上院的改造,原有農宅為二層半的磚混結構,設計以原有結構形式完成第三層,同時在其一側加建三個帶大露臺的退臺式客房空間,使其形態由一字型成為L型,使得上院空間形成以無邊泳池為景觀核心的半圍合空間形態。

The upper block is formerly a two-and-a-half-storey rectangular local dwelling, also built with bricks and concrete. We completed the third floor space by following the original architectural structure, and at the same time added three guest rooms with big terraces on one side. In this way, the architecture was given a new "L"-like shape, and a semi-enclosed yard was formed, with a borderless pool as the highlight.

 

退臺式客房空間???存在建筑-建筑攝影
客房內部? ?存在建筑-建筑攝影

在上院主體客房的北側為新建的獨立客房區,同樣采用的鋼結構體系,簡稱“小鋼屋”。建筑的所有新建部分之所以選擇鋼結構,是希望更明確地表達新舊之間的空間關系以及建構層面上的區別,使其更有類型學上的差異和可識別性。

On the north side, we newly built an independent guest room area. It is made of a steel structure, so we call it "steel hut". The reason that we chose to adopt a steel structure is that we hoped to express the spatial relationship between the old and new, present the differences at construction and typology level, and make it more identifiable.???

 

小鋼屋外觀???存在建筑-建筑攝影
小鋼屋公共樓梯???存在建筑-建筑攝影

 

三、與山水對話的公共空間體驗

 

極目的公共空間連續且位于不同標高之上,建筑師為客人提供了一條“移步易景”的游走路徑,同時也建立了人與風景之間多維度的時空關系。

The public spaces are continuous and situated at different elevations, thereby forming a circulation route for guests along which they can enjoy varying views at every step, and also generating multi-dimensional interactions between people and landscape.

 

上院泳池與景觀???IDO元象建筑

建筑師在下院屋頂設置了公共休息平臺,配置了無邊水池,休閑座椅區等,客人從接待大廳乘坐電梯到這里之后,會先在這個平臺上俯瞰洱海,遠眺蒼山,建構了與山水的第一次對話。

We created a public terrace on the roof of the lower block, which is equipped with a borderless pool and a relaxing seating area. Taking the elevator upwards from the reception lobby, the guests will reach this rooftop terrace, on which they can overlook the Erhai Lake and Cang Mountain and establish a dialogue with the natural scenery.

 

下院屋頂平臺景觀???IDO元象建筑

下院屋頂花園???存在建筑-建筑攝影

下院屋頂平臺經過一座鋼結構的橋,跨越懸崖進入上院,拾級而上,行至上院無邊泳池回望:湖光山色,盡收眼底。加之不同季節、一天中不同時間段陽光、風等氣候要素的介入,客人將獲得多重的體驗,對“蒼洱全景”也將有不同的認知。

And then, they can arrive at the upper block area after passing through a steel bridge that stretches across a small cliff and ascending the stairs. The yard of the upper block also has a pool and allows the guests to enjoy the panorama of the charming lake and mountains. The sunlight and winds vary in different seasons and at different time throughout the day, which enriches the guests' experience.

 

上院與泳池???存在建筑-建筑攝影

 

四、客房空間:多樣性與體驗感

 

慢屋·極目布置了23間客房,共11種房型。在客房內部,建筑師對景觀的考量延伸到每一種房型設計中。在601系列房型的空間操作中,設計一反常規將衛生間與臥室的面積比設為1:1,并結合入戶花園設置了浴缸。將室內空間室外化,營造了獨特的空間體驗。而在另一側的臥室區,從位于榻榻米上的睡眠空間往洱海方向看,遠方的風景形成了“框景”。

Panorama Resort has in total 23 guest rooms of 11 different room types. The idea of connecting to nature was incorporated into the interior design of every room type. Taking the guest room 601 as an example, the design took an unconventional path by dividing space area equally between the bedroom and bathroom. The bathroom area is combined with an indoor garden, creating an illusion of being outside and providing a unique bathing experience. On the other hand, the bedroom area faces the Erhai Lake, and the window near the tatami frames the outdoor landscape.

 

浴缸與洱海? ?梁小龍

客房的窗與框景???存在建筑-建筑攝影

在606系列房型設計中,衛生間布置于臥室區的一側,浴缸區域靠近外窗一側布置,窗外設置無邊際鏡面水池,人在浴缸中的視線、水池恰好與洱海相連在一起,增強了與洱海的親近感。

Another example is the guest room 606. Its bathroom is placed beside the bedroom area, with the bathtub situated next to the exterior window facing a reflective pool. Seen from the bathtub, the pool seems to connect with the Erhai Lake, forming a "closer" interaction between the lake and the guests.

 

浴缸與洱海???梁小龍
上院與泳池???存在建筑-建筑攝影

而五樓靠近無邊泳池的客房,建筑師為了保證房間的私密性,在客房外設置了過渡空間,木格柵形成了“框”的形式,這一處有縱深感的畫框同樣將泳池、洱海與蒼山構成為一幅“山水畫”。

For the guest room on the 5th floor next to the borderless pool, a transitional space was specially set up in consideration of privacy. The wooden gratings in this area forms a "frame" with a sense of depth, which combines the pool, the Erhai Lake and the Cang Mountain in the background into a "landscape painting".

 

木格柵形成“框”? ?存在建筑-建筑攝影
上院泳池房灰空間框景???存在建筑-建筑攝影

 

五、關于體驗的建造:小鋼屋設計解讀

 

“小鋼屋”位于上院場地的最北側,其用地狹長,呈梯形。南側最寬處約6米,北側最窄不足3米,長約21米。場地北高南低形成緩坡,高差約2.5米,場地西面臨懸崖,視線無遮擋,可直接觀蒼洱全景。

The steel hut is located on the northernmost side of the upper block. The site is narrow, long, and trapezoidal, which is about 21 meters in length. From south to north, the width gradually decreases from 6 meters to less than 3 meters. Besides, the site slopes downward from north to south, with an elevation difference of 2.5 meters approximately. Facing the cliff on the west, it provides the guests an open view to the Erhai Lake and Cang Mountain at a distance.

 

長梯形體塊為小鋼屋???IDO元象建筑
小鋼屋剖透視? ?IDO元象建筑

 

場地東面為堡坎,2米左右的堡坎上則為村子里的公共通道。用地原是上院農戶進出村子的主要通道。上下院合并使用后,該用地將不再作為通道使用。慢屋希望在這塊狹小用地上建造一個包含兩間客房,并帶有公共空間的獨立客房區。那么,如何在較小面積用地上實現高效、舒適、體驗感特別的度假空間?這催生了這次建筑實驗。

In addition, on the east side of the site, there is a retaining wall about 2 meters high, above which is a public path of the village. The site of the steel hut was once the main passage for the dwellers of the upper block to enter and exit the village, but it no longer serves that function since the merging of the upper and lower blocks. We hoped to make use of it to build an independent guest room area with a communal space and two guest rooms, and so we carried out a construction experiment and exploration on creating an efficient, comfortable and experience-focused vacation space on a limited site area.?

 

小鋼屋公共客廳???存在建筑-建筑攝影
小鋼屋客房???存在建筑-建筑攝影

針對用地面積較小且不規則的現實條件,建筑師決定將兩個客房空間的墻面處理成斜線,呈“八字型”,以使客房面對洱海獲得更為寬闊的景觀面,而被這兩個客房“切割”剩下的三個倒梯形空間則成為了衛生間、廚房及公共樓梯。這個劃分方式再結合對緩坡的分臺及錯層處理,產生了路易·康所說的“服務與被服務空間體系”:作為“服伺空間”的交通體、廚房、衛生間等,和作為“被服伺空間”的客房、公共客廳等。

In view of the limited area and irregular shape of the site, we decided to arrange the flank walls of both guest rooms on diagonal lines, which splay outwards. In this way, the guest rooms have a wider view towards the Erhai Lake, and several 'inverted trapezoidal" spaces were "cut" and left on the site, which were converted into a washroom, kitchen and public staircase hall. Such way of spatial division, combined with the split-level design based on the gentle slope, embody Louis I. Kahn's concept of "Served Spaces and Servant Spaces": with staircase hall, kitchen and washroom as "servant spaces", and guest rooms and the public living room as "served spaces".?

 

小鋼屋客房???存在建筑-建筑攝影
小鋼屋公共樓梯? ?存在建筑-建筑攝影

在空間秩序確定之后,建筑師希望結構秩序可以與空間秩序成為一體。因此,三個“服務空間”成為了結構支撐筒。考慮到結構體系經濟性以及施工便捷度,結構設計采用了由小尺寸矩形鋼管排列而成的“鋼格柵筒體”作為主體支撐。

After figuring out the spatial order, we wanted to make the structural order integrate with it, and let the three "servant spaces" together constitute the structural supporting system. Considering the economy of the structural system and convenience for construction, we adopted small rectangular steel tubes to form grid as the main supporting structure.

 

小鋼屋分解軸測圖? ?IDO元象建筑

 

由于矩形鋼管格柵之間留有較大縫隙,光可以從中投射進來,所以該結構形式與傳統的“筒體”不一樣,更像是一個“光篩”,客人在鋼結構的“光篩”里行進的時候,增加了與自然互動的體驗。特別是傍晚時分,西曬陽光透過鋼格柵縫隙將石砌墻面照亮的時候,建筑師將光影作為建筑材料的一種特殊形式運用于建筑空間中——“小鋼屋”的本質是一次以體驗自然為出發點的建造實驗。

Due to the large gaps left between the steel tubes, light can make its way in. Therefore, this structure is different from the conventional "grid" in a sense, but more like a "light filter". When guests move inside the steel-structure "light filter", they can feel the interaction with nature. Especially at dusk, they can see the sunlight from the west penetrating through the gaps of the steel grid and illuminating the stone wall. Light and shadows were utilized as unique "construction materials" and incorporated into the architectural space. The steel hut is essentially a construction experiment focusing on the experience of nature.

 

小鋼屋樓梯間???存在建筑-建筑攝影
小鋼屋細部? ?存在建筑-建筑攝影

 

為應對場地東面的堡坎和高于場地的村路,建筑師先是澆筑了一道鋼筋混凝土墻,然后在朝向室內一面用海東石砌筑墻面,形成了具有度假氛圍的背景墻,所有的開關插座、壁爐、空調位及物品柜等均以壁龕的形式嵌入石頭墻內,保證了石砌墻面的完整性。

On the east side of the steel hut, there is a retaining wall and a village path higher than the site. Based on this, we built a reinforced concrete wall for the hut, and then clad the interior-facing side of the wall in local stones, therefore creating a unique backdrop wall with a holiday atmosphere. All the switches, sockets, fireplaces, AC units and cabinets were placed in niches embedded in the stone wall, and by doing so ensured its integrity.

 

小鋼屋墻身大樣? ?IDO元象建筑

粗糙的石頭墻、溫暖的木質界面以及精致的鋼,幾種不同質感的材料在陽光下形成了特別的空間氛圍。“小鋼屋”的設計反應了結構與空間之間理性的關系,在材料和建造方面,建筑師表達了清晰的建造邏輯和樸素的在地建造觀念。

The roughness of the stone wall, the warmth of the wooden interface, and the exquisiteness of steel, present the variety of material textures, and generate a unique spatial ambience. The design of the steel hut reflects the rational relationship between structure and space, and its material selection and construction show a clear logic and respect to locality.

 

小鋼屋樓梯間光與影???存在建筑-建筑攝影
小鋼屋細部? ?存在建筑-建筑攝影

 

設計圖紙 ▽

 

總平面圖? ?IDO元象建筑
上院平面圖? ?IDO元象建筑
下院平面圖???IDO元象建筑

 

完整項目信息

項目名稱:大理慢屋·極目度假酒店

業主單位:重慶慢屋酒店管理有限公司

項目地址:大理市海東鎮文筆村

建筑面積:改造前1110平方米,改造后1785平方米

設計時間:2015年3月—2016年6月

完成時間:2017年4月

設計單位:IDO元象建筑、重慶合信建筑設計院有限公司

室內設計:CAS千邁設計

攝影:存在建筑-建筑攝影、梁小龍、IDO元象建筑

 


 

版權聲明:本文由IDO元象建筑、重慶合信建筑設計院有限公司授權有方發布,歡迎轉發,禁止以有方編輯版本轉載。

投稿郵箱:[email protected]

 

關鍵詞:
IDO元象建筑
大理慢屋·極目度假酒店
重慶合信建筑設計院
0
參與評論
熱門標簽
中國空間研究計劃
史建
建筑師在做什么
建筑師訪談
建筑講座
有方招聘
行走中的建筑學
王大閎
訂閱有方最新資訊
江西时时哪里购买